En Bonetti em dirà: "què coi fots, penjant una recepta de llenties?". Ja ho sé; no és gaire original, no? Doncs la veritat és que, mentre les feia per casa, m'ha vingut un rampell de nostàlgia dels dies d'estudiant de Vic. I he imaginat un pis d'estudiants, i he imaginat que algú, per casualitat, a Vic o rodalies, ha trobat aquesta recepta i aquesta nit, enlloc de trucar al "pizzero", ha decidit de cuinar unes llenties. Per això ho he fet; és bàsic, però a vegades ens oblidem que hi ha coses bàsiques que s'han d'explicar.
Els ingredients, per persona:
Per al sofregit,
* Mitja ceba per persona, tres alls, una muntanyeta de pebrot picat vermell que faci la meitat o una tercera part que la de ceba i una cullerada grossa de tomàquet triturat o ratllat.
Per a la cassola:
* Un raig de vi blanc.
* Una costella de porc a trocets.
* Una rodanxa (d'un dit i mig de gruix) de xorisso vermell (en el meu cas de prop de Mèrida).
Una variant important; amb sobrassada mallorquina també surt genial. I se n'hi pot posar més, doncs no és tant forta de sabor.
* Un parell de rodanxes de botifarra blanca.
Atenció a la botifarra; de Vic m'agraden moltes coses, però la botifarra blanca no és la que més, amb diferència. Jo uso botifarra de l'Alt o del Baix Camp. Si no podeu comprar-ne, busqueu una botifarra mai plastificada, una mica seca, que es vegin punts negres. I proveu sort.
* Mig pot de llenties ja bullides.
Si teniu temps i el bec fi, doncs les bulliu vosaltres o les compreu bullides al mercat; faltaria més!
* Opcional: mitja tassa d'arròs i dues rodanxes de botifarra negra.
Aigua, oli, sal i (opcional), pebre vermell picant i/o pebre negre.
Agafem una cassola, hi posem una mica d'oli i hi fregim lleugerament la costella de porc. La treiem i reservem. Piquem la ceba, l'all i el pebrot, i fem un sofregit. Cap a la fi, hi afegim el tomàquet i seguim sofregint i salant (podem afegir els pebres opcionals en aquest moment). Quan en estem plantejant si ja està o no, tirem el raig de vi blanc i remenem, deixant que s'evaporin un pel els vapors de l'alcohol. I acte seguit, hi tornem a ficar la costella i les llenties, que si són de pot les haurem escorregut i esbandit convenientment. Uns segons, una remenada general i ho cobrim tot d'aigua, ben cobert; a les llenties els queda un mínim de 30 minuts, que pot ser més si teniu temps de sobra. Ara, els temps s'han de comptar al revés;
A quinze minuts de la fi, hem de decidir si ho volem espessir amb arròs o si no cal. I també és el moment de ficar-hi el xorisso. Una puntualització; si ens fa por que tingui massa gust de xorisso, o massa greix, es pot fer bullir abans amb aigua, per separat, durant uns minuts, i afegir-lo en aquest moment; segueix essent bo i no és tant fort. Continuem; als deu minuts de la fi, hem de ficar-hi la botifarra blanca. I a cinc minuts del final, hem de rectificar d'aigua i de sal. I ja està. Per suposat, està malament que jo ho digui, però és un plat espectacular, amb molt de sabor, molt calòric i no apte per a règims.
Que aprofiti.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada