dimecres, 27 de juny del 2012

Orada al forn

Ahir al vespre no em venia de gust cuinar. Per això vaig obrir el congelador i...guaita! Dues orades grosses!







Ingredients:
  • Dues orades de prop de 700 gr
  • Un parell de patates grosses
  • Una ceba grossa
  • Un parell de pebrots verds
  • Picada d'alls i julivert
  • Oli abundant d'oliva
  • Mig gotet d'aigua
  • Un got de ví blanc
  • Un rajolí de vinagre




Cuinar al forn té un aventatge important; no s'ha de fer gaire cosa, habitualment. El forn fa la feina i nosaltres vigilem, bàsicament. Per això és una bona eina per a aprendre a barrejar gustos i textures, i,.a més, et deixa temps per a fer altres coses necessàries a casa.


Bé; afegeixo la foto de la plàtara del forn plena abans de fornejar; sincerament, vaig oblidar de fer la foto del peix cuinat. Llàstima.


Abans que res, comencem escalfant el forn uns 20 minuts a 140-150º. Això és important per a evitar que s'aferri el menjar a la plàtara.


Jo agafo la plàtara del forn i la forro de paper d'alumini. Llavors fico un raig d'oli al fons. A sobre, patates crues tallades a llàmines gruixudes (6 mm, 1 cm màxim). Per sobre del llit de patata, ceba tallada en juliana i pebrot verd en juliana o a llàmines. Salo tot el llit de patata, ceba i pebrot.


Agafo les orades i les obro i tallo (pas obviable; es pot cuinar sencer. Però si el peix és gros, pot ser difícil de fer-ne raccions un cop cuinat). Però atenció; per estètica, no les destrosso, sino que les torno a muntar. A més, és important tornar-les a muntar ja que si no els temps de cocció canviarien (les raccions es farien massa aviat i estarien seques i eixutes).


Bé; un cop obertes i tallades, les salo, hi fico la picada d'all i julivert i les torno a tancar.


A la foto es pot apreciar el llit amb la primera orada a sobre.






Remullo tot el plat amb l'aigua, el vi i un nou raig d'oli. Ara ja està feta la feina; el que falta és fornejar-ho.


Ho ficarem al forn uns 30-35 minuts, remullant amb l'ajut d'una cullera tot el peix i el llit de patates amb el suc d'oli, vi i aigua. Cada cinc-set minuts. Quan les patates comencin a enrrossir-se de les puntes, cap als 30 minuts, ja podem apagar el forn i refredar-lo una mica. El peix pot mantenir-se al forn uns 20 minuts màxim si està tebi. Si el mantenim massa calent, malament; es tornarà ressec i eixut.


Que aprofiti.